6 Şubat 2015 Cuma

YILDA YARIM KİLO BÖCEK YİYORUZ!

Karmin (Cochineal) Böceği Nedir ?

    Cochineal-Karmin böcegi :Gıda renklendiricisi olarak kullanılan genellikle kahverengi ve kırmızı arası renklerin elde edildiği bir böcektir. Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopi familyasından değişik kaktüslerde parazit olarak yaşar. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan böcektir.

      Avrupa’ya 16. yüzyılda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanı sıra tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir.

     Bu böcek türü Kanarya Adaları’nda ve Meksika’da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirip ticareti yapılmaktadır. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır. Kurutulduktan sonra öğütülüp un haline getirilerek renklendirici madde olarak kullanılır.

     Böcekten elde edilen bu renk maddesi özellikle meyve ve sebze üretilen gıda ürünlerinin renklerini kuvventlendirmek için kullanılmaktadır. Mesela konservelerde domates sularında, sucuklarda, içeceklerde, dondurma ve hafif tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır. Doğal yoldan böceklerden elde edilen bu renk maddesinin kullanımı Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.



İŞTE O BÖCEK VE ONDAN ELDE EDİLEN KATKI MADDESİNİN KÜNYESİ

E Kodu: E120
Adı: Karmin, Kokhineal
Latincesi: Kokhineal
Menşei: Hayvansal
Açıklama: Kırmızı gıda renklendiricisi olup, Dactylopius coccus adlı böceklerden elde edilir. E120 (i) saf renklendiriciyken E120 (ii) ham ekstraktır. Birçok üründe kullanılmakta. FSA’ya göre bazı insanlarda aşırı alerjik reaksiyonlara ve anafilaktik şoka neden olur. Astıma neden olabilir. Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor edilmiştir. Müslümanlar ve vejetaryenlerin sakınılması önerilir.


SÜTTEN SOSİSE KADAR BİRÇOK ÜRÜN

Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanı sıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi birçok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.

‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor.

KARMİN BÖCEĞİNİ KULLANAN MARKALAR ve ÜRÜNLER :

        Son günlerde gıda sektöründe arka arkaya gelen olumsuz haberler tüketicilerinin güvenini zedelerken, günlük hayatta çok sık kullanılan ürünlerde sağlığa zararlı maddelerin bulunması tüketicilerin tedirginliğini arttırıyor. Gıda skandallarına hergün bir yenisi eklenirken, piyasada satılan balların sahte olduğu yönünde çıkan haberleri zeytinyağda hile şüphesinin takip etmesinin ardından salam, sosis ve sucuklarda virüse rastlandığına yönelik haberler, tüketicilerin sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor.

       Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle farklı gıda maddelerinde kullanılan Karmin yeniden tartışmaya açılmış oldu.Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi bir çok gıda ürününde kullanılan karminin tüketiciler tarafından çokça tüketildiği ortaya çıktı.
‘Cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendiricinin şimdilik bilinen tek zararının alerjik reaksiyonlara yol açması olduğu bildiriliyor.

İŞTE EN ÇOK KARMİN KULLANAN MARKALARDAN BAZILARI

Karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar,CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, P&G, Capy, Panda, Nestle, Kraft, ... geliyor.




TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR

SÜTLÜ GIDALAR
Danone - Danette, çilek aromalı puding,
Danone - Çilek aromalı süt,
Pınar - Çilekli süt
Ülker - İçim, çilekli puding

SAKIZ
Vivident - xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident - xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Big babol - çilgın meyveler balonlu mega draje sakız
Kent Şıpsevdi - meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent Bubbaloo - Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar
Kent First - tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız,
Vivident - cilek ve mandalina aromalı şekersiz şerit sakız,
Vivident - çilek ve karpuz aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,
Mentos - çilek ve limon aromalı sıvı dolgulu tatlandırıcılı draje sakız,

ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR
KENT - Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker
KENT - Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker
ETİ - Kaymaklım, çilek yoğurt kremalı sandviç bisküvi
DR.OETKER - Böğürtlenli sos,
ÜLKER- Lollipop, meyve aromalı karışık top şeker
ÜLKER - Kremini, meyve sulu toffe şekerleme çilekli
ÜLKER - Ufo, kakaolu draje
ÜLKER - Çokomel, çilek aromalı marshmallowlu bisküvi
ÜLKER - Dankek, çilek soslu kek
ÜLKER - Çilek aromalı kremalı gofret
ÜLKER - Kekstra çilekli kek
BİSKOT/ÜLKER - Halk Bitanem, kırmızı meyveler kremalı sandviç bisküvi



Yılda yarım kilo!

Hollanda'da Wageningen Üniversitesi'nden Entomoloji Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor:

"Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var."

Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan karminin önünde yasal engel yok. Ancak dini açıdan sakıncalı sayılıyorlar.

İlahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer, birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcı olarak kullanılan maddenin İslam'a göre doğrudan doğruya haram denilemeyeceğini belirterek "Hanefi kurallarına göre 'mekruh' yani hoş olmayan, olmaması gereken. Kullanmak sakıncalıdır" diyor.

Sağlık açısından şüpheli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise bu tür maddelere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguluyor:

"Gıda ürünlerinde kullanılan bu tür çok madde var. Bunların güvenli olduklarından hiç emin değiliz. Çünkü bunlarla ilgili araştırmalar 40-50 yıl öncesine ve o zamanın teknolojisine dayanıyor. Güvenirliği günümüze göre çok düşük olan araştırmalar.

Bu nedenle bu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ciddi şekilde yeniden araştırılmalı. Böceklerden elde edilen ürünler hayvansa araştırılmalı.

Gıda ürünlerinde bu tip binlerce madde var. Hepsi için güvenli demek doğru değil. Şüphe edilenden uzak durmak gerek. Karmin yiyecek ve içeceğe sadece renk veriyor. Sağlığa bir faydası yok, kullanımı şüpheli. Bu tür ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı araştırılmalı."


BU BİLGİLER BURADA YER ALMAYAN MARKALARIN GÜVENLİ OLDUĞU ANLAMINI TAŞIMAZ. TÜM ETİKETLERİ KONTROL EDİNİZ.
HER TÜRLÜ KOLA VE VİŞNE SUYUNU VE HER TÜRLÜ VİŞNE RENKLİ GIDALARI BU GRUBA EKLEMELİ.AYRICA ;BALLI SÜT, BALLI KEK, BALLI ÇİKOLATA GİBİ İFADELER ÜRÜNÜN BALLI OLDUĞUNU DEĞİL YAPAY BAL AROMASI İÇERDİĞİNİ GÖSTERİR.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder