20 Ekim 2014 Pazartesi

Turşu muamması...

Malum turşu zamanı... Eşimde bende turşuyu pek severiz ve hemen hemen her yemeğin yanında masamızda baş köşede bulunur.Evlendiğimden beri (yani 3 yıldır:)) turşumu kendi kendime yapıyorum ama nasıl????Alıyorum marketten Dr.Oetker TURŞUKUR'u tarifine göre yapıp her pakete de bir çay bardağı ekstra limon suyu ilave edip mis gibi turşumu yapıyordum.Valla tek kelimeyle nefis oluyor,tuzu,ekşisi yerinde kıtır kıtır ve en ufak bir beyazlaşma dahi olmuyor.İlk günki halini bitene kadar muhafaza ediyor.Yine ben bildiğimden şaşmayıp alacaktım birkaç paket turşukur gösterecektim marifetimi :) ama benim pek sevgili eşim bu gidişe bir dur dedi."O pakette ne de olsa kimyasal vardır.Bize onu yedirme yıl boyu lütfen kendin yapar mısın dedi.Mantıklı geldi haliyle ve büyük bir fedakarlık yaparak peki dedim,ben yaparım kendi kendime! Pazara gidip biber,kornişon,acur ve yeşil domates aldık beraber.Turşunun karışığını severiz ikimizde öyle tek çeşit falan kesmez bizi:)Gelirken marketten turşu için salamuralık iri tuz,üzüm sirkesi aldık ve evimize geldik ınınınnnnnnnnnnn  O heyecanlı anlar başladı; önce malzemelerimi yıkadım kestim dilimledim falan.Cam kavanozumun en altına bir avuç nohut attım ve  bir güzel dizdim  sıkı sıkı.Geldik en can alıcı noktaya yani turşunun suyunu hazırlamaya!İnternetten biraz araştırma yaptım her kafadan bir ses ama hepsi yumurta ayarında birleşiyordu.Bilenler bilir bilmeyenler için,hani suya tuz atıp karıştırıyorsun yumurta dibe çökerse tuz az demek, suyun üzerinde yüzünce ayar olmuş demektir.Bende bunu deneyeyim dedim tuzu attım karışırdım yumurta da tık yok,attım karıştırdım tık yok en sonunda biraz biraz havalandı kibarım.İşte dedim yüzdü sonunda sirkesini ve azıcıkda limon tuzu ilave edip karıştırdım.Kavanozuma boşalttım,tadına baktım mı tabi ki hayır yumurta yüzdü ya tamam işte :)))Görüntü süper hadi bakalım hayırlısı dedim...Aradan günler geçti bi bakayım dedim ne alemde turşum kapağı açtım ve bir tane acur aldım aman yarabbi tek kelimeyle tuz yedim.Öyle tuzlu olmuş ki resmen yıkıldım o kadar emek ve malzeme boşa gitti dedim.Bu defa internetten turşunun tuzu fazla olursa ne yapılır diye araştırmaya başladım.Genelde  birkaç yöntem vardı,kimisi elma dilimleyip çekirdekleriyle koymamız gerektiğini,kimisi de soyulmuş soğanın sirkeyle beraber ilave edilmesini yazıyordu.Ben durur muyum tabi ki durmam! bende patates eklemeyi buldum, yemeğin tuzunu almak için konulmuyor mu turşunun da tuzunu alabilir bence :) Ben işimi garantiye alayım dedim ve 3 yöntemi de denemeye karar verdim.Kavanozumdaki suyu süzdüm,soyup dilimlediğim patatesleri, elma dilimlerini aralara sıkıştırdım.3 Soğanı soyup dörde böldüm sirkeye yatırdım ve en son bu karışımı da kavanoza ekledim üzerine biraz kaynamış soğumuş su ve en son aldığı kadar kendi suyunu ekledi ve bu defa tadına baktım :) valla güzel olmuştu.artık bu üçlemeyle fazla tuzdan arınacağını ve lezzetli olacağını düşünüyorum.3-4 haftada turşunun düzeleceği yazıyordu umutla bekliyorum inşallah beni mahçup etmez... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder